Vídeos

Foto portada: Jordi Lloret. Des de dalt les coves dels Moros (Roca de Canalda)


Títol: Avenc Montserrat Ubach. 60 Aniversari (1962-2023). Vídeo i “Making of”
Autor: Víctor Ferrer Rico


Documental guanyador del Concurs de fotografia i vídeo organitzat per la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn amb motiu del 60 aniversari de la seva descoberta. A més d’unes excel·lents imatges que ens mostren la bellesa d’aquest avenc i el seu entorn, el vídeo inclou una parodia, en clau d’humor, del dia que es va arribar al fons de l’avenc i es va assolir el rècord de profunditat subterrània de Catalunya (1963). A part dels equips tècnics i de seguretat, 15 espeleòlegs, d’entre 60 a 82 anys, van fer d’actors i, proveïts amb vestimenta i equipament de l’època, van rememorar aquella històrica exploració .

La versió del documental que aquí reproduïm es complementa amb el “making of” d’aquesta parodia, que porta per títol “Quin dia el d’aquell dia!”, fent referencia al dia que es va aconseguir el rècord de fondària i el dia que, 60 anys després, es va emular aquest fet històric de l’espeleologia catalana. Reunits per videoconferència, el director i cinc dels “actors”, expliquen les seves peripècies i comenten les anècdotes d’aquesta gravació, a les ordres de Víctor Ferrer.


Títol: Sensacions
Autors: Antonio Membrives, Tomàs Roy i Salvador Lapeña (LocoPortLaEspéleo)


Vídeo finalista del concurs de fotografia i vídeo (2023), organitzat per la “Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn” amb motiu del 60 aniversari de la descoberta de l’avenc. Els autors, amb una original realització, dediquen una emotiva primera part a la historia de la descoberta de l’avenc (Canalda, el Solsonès), tot fent un petit homenatgi a tots aquells que van participar en aquell històric descens espeleològic de 1963. En una segona part els autors ens mostren un dels sectors més bonics i concrecionats del Montserrat Ubach: la Via Espeleo Club de Gràcia.

Títol: Foto guanyadora, finalistes i selecció del Concurs de Fotografia i Vídeo de l’avenc Montserrat Ubach
Autor: Marc Navarro


Audiovisual que ens mostra la foto guanyadora, les finalistes i una selecció de les imatges presentades al Concurs de fotografia i vídeo organitzat per la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn. Hi figuren els punts obtinguts per part del Jurat, format per: Marc Navarro (ICEK), president del Jurat, Serge Puissais (ARSIP), Paco Hoyos (FAE) i Antonio Danielli (La Salle 3D).


Títol: L’Estelada de l’avenc

L’1 d’octubre de 2017 va aparèixer una gran Estelada penjada al penya-segat de conglomerats on s’obren les boques de l’avenc Montserrat Ubach. Amb els anys s’havia deteriorat considerablement. Sorprenentment, a primers de maig de 2023, els organitzadors dels actes del 60 Aniversari de l’avenc van rebre unes imatges de vídeo que mostraven la restitució de l’antiga Estelada per una de nova. Venien acompanyades d’ una senzilla nota que deia “Feliç aniversari”. S’havien gravat amb un dron. Mai, abans, s’havien vist les boques de l’avenc des de tants angles diferents i amb tanta bellesa. Per l’ interès documental d’aquestes imatges es va decidir editar-les en un vídeo, que es va estrenar a Solsona, el 14 de maig de 2023, en l’acte central d’Aniversari de l’avenc Montserrat Ubach.


Títol: Agermanament d’Aniversaris: avenc Montserrat Ubach i Sala de La Verna-Pedra de Sant Martí.
Autors: Víctor Ferrer, Montserrat Ubach i ARSIP


Documental  que s’inicia amb un audiovisual de l’avenc Montserrat Ubach i segueix amb el vídeo institucional de l'”Association pour la Recherche Spéléologique Internationale à la Pierre Saint Martin” (ARSIP), sobre les activitats que coordina a Larra, tot fent un repàs a la seva història des de 1966, any que es va crear. Aquest vídeo es va projectar a Solsona, el 14 de maig de 2023, en l’acte central del 60 Aniversari de l’avenc Montserrat Ubach agermanat amb el 70 Aniversari de la Sala de La Verna de la Pedra de Sant Martí, amb l’assistència del president de l’ARSIP, Serge Puisais i altres membres de la Junta.


Títol: El pastor que em va ensenyar l’avenc
Autors: Jordi Lloret i Montserrat Ubach

Ramón Pujantell, conegut per “Ramon de Cavallera”, fill de la casa de Cavallera Baixa, propietària del terreny on hi ha l’avenc, feia de pastor el 1963. Va ser qui va ajudar a trobar la boa de l’avenc. Fins la seva mort, el desembre de 2021, va mantenir amistat amb la Montserrat i seguia col·laborant amb els espeleòlegs. En aquest vídeo els dos recorden els fets i el Ramon deixa testimoni de la història de la descoberta.


Títol: Descens a l’avenc Montserrat Ubach
Autors: Víctor Ferrer Rico i Montserrat Ubach i Tarrés


Audiovisual amb fotografies de Víctor Ferrer que van alternant amb les obtingudes per Fèlix Alabart i Josep Subils durant les dues primeres exploracions a l’avenc (1963), que ens permeten gaudir de la bellesa subterrània d’aquesta cavitat i acompanyar als espeleòlegs fins els 202 metres de fondària.
En tot moment, un plano de la cavitat ens situa al punt on ens trobem. No hi ha Off. Només ens acompanya la música.