Ruta geològica de l’avenc i la roca de Canalda

El llibre

L’itinerari geològic de l’avenc es va publicar en el llibre “Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach” (2017). En aquesta segona edició virtual, revisada (2022), es ressalta la importància de la “Roca de Canalda” -que s’ha afegit al títol- donat que són els dos grans elements integradors de la Ruta.

El llibre conté l’itinerari amb apunts geològics de cada parada i també articles que hi fan referència (història, gent, llegendes, natura, camins, l’avenc…), als quals podeu accedir directament a través dels menús que hi fan referència.

Els crèdits del llibre, la presentació i la introducció a càrrec del Dr. Josep Mº Mata-Perelló i Montserrat Ubach i Tarrés els trobareu al PDF que segueix.

Veure PDF

La Ruta

La Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda” és la combinació dels punts més destacables de dos itineraris diferents: El que recorre la base de la Roca de Canalda sota els imponents penya-segats on s’obren les conegudes coves dels Moros i altres balmes habitades fins a dates recents i el camí que passa per l’avenc, poc freqüentat, que porta dels masos de Cavallera al poble de Canalda. És el “camí Ral de Baix”, documentat per la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn, branca sud del camí Ral que unia Oliana (Alt Urgell) amb Sant Llorenç de Morunys i Solsona, passant pel terme d’Odèn.

Aquests dos itineraris es connecten mitjanant un tercer tram que baixa directament des de la Roca de Canalda fins l’avenc, passant pel tossal de l’Anella. Tot plegat forma un passejada circular apte per tota la família, sense complicacions ni riscos rellevants, on l’avenc Montserrat Ubach i la roca de Canalda es presenten com l’eix vertebrador de tot aquest conjunt de magnífiques formacions geològiques i atractius paisatgístics que els envolten.

Poc menys de tres hores a ritme molt tranquil i amb un desnivell acumulat molt poc per sobre dels 300 metres. L’itinerari surt i torna al poble de Canalda. Si bé es pot fer en els dos sentits proposem primer pujar al peu de la Roca de Canalda. D’aquesta manera just el començament es fa més del 70 % del desnivell acumulat  i ja la resta és una passejada relaxada.

Es pot fer tot l’any i té alguns punts entremitjos des d’on es pot abandonar i tornar caminant al cotxe. Si només volem fer una petita caminada per veure la boca de l’avenc, penjada al penya-segat de conglomerats on s’ha format i presidida per una gran estelada, podem deixar el cotxe a Cavallera Alta.

En el menú Trak teniu accés a Wikilok i a la descripció de l’itinerari, amb explicada geològica de cada parada