Visita al Mirador. Observació de les boques

Foto portada: Jordi Lloret.

Des de Cavallera, una bonica excursió de pocs minuts per veure l’avenc

“El Mirador” és un un lloc molt didàctic per veure les dues boques de l’avenc penjades en les parets escarpades i imponents del penya-segat i poder observar la seva gènesi i evolució en el temps. També per admirar les magnífiques formacions geològiques conglomeràtiques de l’entorn.

Aquesta visió de l’avenc des del mirador del camí Ral de Baix és perfectament accessible per
grans i petits i constitueix un recorregut fàcil i curt. És la parada número 11 de “La ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”. Des d’aquí la ruta segueix cap al poble de Canalda; ressegueix la capçalera del profund clot d’en Teix, passa als peus del Tossal de l’Anella i, ja convertit en un corriol entre el bosc, rodeja el Torrent de Junyent, passa davant de la Font dels Serrats i puja cap a la Serra de Canalda des d’on hi ha una magnífica vista de les muntanyes i del poble.

Com arribar al Mirador de l’avenc.

Des de Coll de Jou, cal cal agafar la carretera L-401 que surt cap a l’oest en direcció a Cambrils. Desprès de 7 km (en el Km 34,1) i després d’haver deixat la desviació que va al poblet de Canalda, s’ha de prendre una pista que baixa a l’esquerra en direcció als masos de Cavallera Baixa i Cavallera Alta.

Abans d’arribar a les cases es troba a la dreta una bassa d’aigua. De l’esquerra parteix una pista, en mal estat i prohibida als cotxes. Aquí comença el Camí Ral de Baix. Si bé hi ha una cadena i un cartell que diu “Propieta privada” no és obstacle per anar a l’avenc. Es tracta d’un camí públic i, per tant, lliure de pas per a tothom.

La part inicial de l’itinerari és una pista en pendent i en mal estat utilitzada des de fa més de mig segle per les successives generacions d’espeleòlegs catalans i exploradors d’arreu atrets per la importància de la cavitat.

Gairebé sense adonar-nos-en passarem de llarg la canal que mena a l’avenc. S’ha de baixar amb corda i és pels espeleòlegs i gent experta. Nosaltres seguirem camí endavant i travessarem la capçalera del barranc del Teix. A l’altra banda, el camí comença a pujar suaument i, a pocs metres, a la dreta, en una explanada en pendent, trobem un plafó amb informacions errònies de l’avenc -que la Generalitat a fet reiterats advertiments perquè es tregui o modifiqui- i que ens avisa que hem arribat al punt del Camí Ral de Baix on millor es veuen les boques de l’avenc: el Mirador.