El Camí Ral que va a l’avenc

Fotos portada: Jordi Lloret, Víctor Ferrer i Montserrat Ubach 1-Espadat de conglomerat on s’obre l’avenc. 2-Excursió a l’avenc durant el Simposi de Conglomerats i Geoturisme dels Solsonès. 3-Visita de l’Institut d’Estudis Medievals al “Mirador” per veure les boques penjades al penya-segat .

Els camins Rals són antics camins de titularitat (que no de propietat) pública, vertebradors del territori des de temps immemorials, quan les comunicacions es feien majoritàriament a peu o amb animals de ferradura. Pel seu alt valor tradicional i històric constitueixen una part del patrimoni cultural de Catalunya que les administracions estan obligades per llei a recuperar, catalogar i conservar.

El camí Ral que passa per l’avenc Montserrat Ubach s’inicia en terreny de Cavallera Alta. Si venim per la carretera L-401 el trobem a l’esquerra, un cop passada la bassa. Els Camins Rals són camins públics i ni cadenes ni cartells poden privar el pas als vianants.

La part inicial és una pista en mal estat eixamplada fa anys per treure fusta, coneguda des de fa mig segle per les successives generacions d’espeleòlegs catalans i exploradors d’arreu que han vingut a aquestes contrades atrets per la importància de la cavitat.

Arriba un moment que el camí Ral entra a la parcel·la de Cavallera Baixa d’on surt, a la dreta, la canal que baixa a l’avenc Montserrat Ubach. Segueix endavant i travessa la capçalera del clot d’en Teix. Fa un revolt pronunciat i torna a passa just per davant de l’avenc a l’altra banda del barranc (El mirador), des d’on es poden observar les seves boques i els magnífics espadats de conglomerat on s’obren.

Segueix als peus del tossal de l’Anella i, ja convertit en un corriol entre el bosc, abandona el terreny de Cavallera Baixa i entra de nou al de Cavallera Alta; circula per la raconada de la Sarqueda, travessa la rassa del Puit, passa per davant de la font dels Serrats (recentment restaurada) i puja molt suaument cap a Canalda. Aquest sector final només està senyalitzat amb algunes fites aïllades i petites, molt més útils en sentit contrari (E-W) perquè venint de Cavallera no hi ha pèrdua donat que, un cop a la carena, ja es veuen les cases del poble.

Aquest camí Ral va ser documentat per membres de la Comissió per a la Protecció de l‘avenc Montserrat Ubach i l’entorn, amb el suport i informacions d’un nombre important de veïns del territori, amb l’objectiu de contribuir a que no es perdi la seva memòria i perquè tothom pugui seguir gaudint, com sempre s’ha fet, d’aquest conjunt d’atractius paisatgístics i culturals que l’envolten.

Però molt especialment per a garantir el seu caràcter públic com trajecte que mena a l‘avenc Montserrat Ubach per tal d’assegurar l’accés i l’exploració a aquesta emblemàtic a cavitat per part d’espeleòlegs i experts. Ni cartells de propietat privada, ni cadenes que barrin un camí poden prohibir el pas dels vianants per un camí Ral i pertoca als Ajuntament vetllar perquè es compleixi.

Extracte de l’article de Jordi Lloret i Montserrat Ubach “El camí Ral, camí públic” publicat al llibre “Ruta Geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”.

Llegiu l’article

En l’apartat “Publicacion” podeu accedir a la “Documentació del Camí Ral de Baix (Odèn, el Solsonès). El camí de l’avenc Montserrat Ubach”