Cambra Ramon de Cavallera

Imatges de portada: Víctor Ferrer

Per a celebrar que l’avenc ha estat declarat per la Generalitat Espai d’Interès Geològic de Catalunya, la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’Entorn, la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys i l’Associació Cultural Vall de Lord, organitzen un acte a Canalda (8 de desembre de 2020) en homenatge a Ramon Pujantell, fill de Cavallera baixa, que el 1963, quan feia de pastor, va ajudar a trobar l’avenc . En el seu honor se li dedica la saleta superior que dóna a l’exterior amb el seu nom: Cambra Ramon de Cavallera.

Montserrat Ubach i Ramon Pujantell | ARNAU VALVERDE

Extracte de Regió 7. Arnau Valverde. Canalda 08.12.2020 |

Des d´ahir la cambra superior de l´avenc Montserrat Ubach té un nou nom. Ara s´anomena cambra Ramon de Cavallera en honor de Ramon Pujantell, el pastor que va ajudar l’espeleòloga a trobar el forat pel qual posteriorment descobriria la cavitat amb més profunditat de Catalunya.

En l´acte d´ahir celebrat a Canalda, Montserrat Ubach va mostrar-se molt agraïda a Pujantell. «El Ramon forma part de la història de l´avenc des de 1963 i que el seu nom hi figuri junt amb el meu és una gran satisfacció. A més és un reconeixement i una mostra de gratitud per part dels espeleòlegs, dels amics i de
tots aquells que treballem per l´estudi i la conservació del patrimoni natural»,
va dir Ubach.
Per la seva banda, Pujantell va assegurar a Regió7 que estava molt content pel reconeixement. «Érem totalment ignorants. Sabíem que hi havia un forat però no sabíem fins on arribava», va recordar el pagès.

El portaveu de la comissió Canalda 1100 anys, Marcel Camps, també va destacar el què significa i el què ha fet Pujantell per Canalda, sobretot com a president de la Comissió des dels seus primers estatuts ara fa 18 anys i també va fer esment al seu coneixement del territori, descrivint-lo com un «pagès savi».

Veure (PDF)

El Ramon de Cavallera ens va deixar l’1 de desembre de 2021

Foto publicada a “Kanavita. L’informatiu de Canalda”

“El dimecres dia 1 de desembre el Ramon va anar a la Borda de bon matí, com feia tot sovint. A mig matí no havia retornat a casa i van saltar totes les alarmes. Va començar la recerca per la Borda, Canalda… A migdia van trobar el cotxe al Soler d’Odèn i poc després el seu cos a prop. S’havia mort.

El Ramon Pujantell Solà se’l coneixia amb el sobrenom de la casa on va néixer, Cavallera, una casa a ponent del nucli de Canalda. Canalda ha estat la seva vida. Del Ramon en destacaríem tres aspectes: la bonhomia, l’altruisme i el seu saber. Era una persona conciliadora que defugia les tensions, que tenia bones paraules per tothom. Sempre estava disposat a ajudar i a col·laborar: a la caminada popular de Sant Llorenç i la de Canalda, a collir trumfos al Montnou o a netejar el cementiri o els camins.

Com tanta gent de muntanya no va allargar gaire el seu pas per l’escola i de molt jove ja va començar a treballar, malgrat tot era un pagès savi. Si volíem saber el nom d’algun indret, el nom de les plantes i les seves propietats, els antics camins o els límits de les propietats, històries recents de Canalda, tots recorríem al Ramon. Moltes de les coses que sabem dels peus del puig Sobirà ens ho ha ensenyat ell.

Era el president de la Comissió Cultural Canalda 1100 Anys i l’ànima de les caminades. No necessitava ni GPS ni mapes. El Ramon ens ha deixat i s’ha endut per sempre molts coneixements de Canalda. El trobarem a faltar. Descansi en pau!”

Nota publicada a la revista Kanavita. L’Informatiu de Canalda.