Projecte Francesc Español. Recerca Bioespeleològica

Fotos portada: BIOSP, Jordi Lloret i arxiu M. Ubach (blanc i negre)

L’avenc Montserrat Ubach és objecte d’estudi i recerca bioespeleológica del Projecte Francesc Español, a càrrec de la Comissió per la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn i l’Associaciació Catalana de BiospeleologiaBIOSP amb autorització especial de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte es va iniciar el 2016 i amb ell es reemprenien els estudis bioespeleològics a l’Alt Solsonès dels any 60 dins “l’Operació Solsonés”, en la qual va tenir un paper rellevant l’insigne Dr. Fracesc Español, director del Museu de Zoologia de Barcelona. Amb aquesta nova etapa també s’ha reemprés la llarga tradició catalana de col·laboració entre els estaments científics, els espeleòlegs i la gent del territori com és, en aquest cas, la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys.

Actualment el Projecte Francesc Español s’ha ampliat a l’Urgell i el Berguedà. L’objectiu és incentivar la investigació biospeleològica de les cavitats i, en especial, la recerca i l’estudi biogeogràfic, ecològic i taxonòmic dels coleòpters troglobis de l’avenc Montserrat Ubach i altres grups determinats per tal de contribuir al coneixement de la biodiversitat subterrània de la comarca i del país. També promoure entre els espeleòlegs l’interès per la biospeleologia en general.

Extracte de l’article “Projecte Francesc Español. Recerca bioespeleològica a l’Alt Solsonès” Llibre “Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”. J. Lloret i M. Ubach. Segona edició, 2022.

Llegiu l’article

Les noticies sobre aquest Projecte es publiquen a l’espai “Informació. Notícies/activitats”