Foto portada: Salvador Codina. Massís conglomeràtic de la Mare de Déu de Lord (El Solsonès)
“Contraforts del Pirineu” és el nom que, per decisió adoptada per gairebé tots els Ajuntament implicats, s’ha donat al futur Parc Geològic i Miner que compartiran les comarques del Solsonès, l’Alt Urgell i la Noguera.
L’impulsor d’aquesta iniciativa és Josep Maria Mata-Perelló, president de la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn, director científic de l’ICEK i president de la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori.
Actualment una dotzena d’ajuntaments han decidit formar-ne part: Navès, la Coma i la Pedra, Guixers, Sant Llorenç Morunys, Odèn i Lladurs al Solsonès;Fígols i Alinyà, Peramola, Oliana i Bassella a l’Alt Urgell, i la Baronia de Rialb i Tiurana a la Noguera. Possiblement, també s’hi incorpori Castellar de la Ribera.
En l’inventari del patrimoni natural que configurarà el Parc dels Contraforts del Pirineu no hi faltarà l’emblemàtica Roca de Canalda i els tres Espais d’Interès Geològic de Catalunya (EIGC): les Discordances Progressives de Sant Llorenç de Morunys, descrites per Oriol Riba el 1973, l’anticlinal d’Oliana, que comparteixen el Solsonès i l’Alt Urgell, i l’avenc Montserrat Ubach.
.A l’entorn més pròxim de l’avenc amb interès geològic : La Roca de Canalda, les coves dels Moros i el doble encavalcament de Puig Subirà sobre la Roca de Canalda. En un radi de pocs kilòmetres de la cavitat, altres elements patrimonials amb interès geològic, atractiu paisatgístic, alt valor didàctic i potenciador de l’economia dels pobles: Clot de Vilamala, Engorjat i Salt de la Perdiu, la Rasa de Canalda, Salines de Cambrils, l’Esllavissada de Cambrils o les Esquerdes de Ca l’Agustí, entre altres.
També cal destacar amb interès geològic i paisatgístic: cap a l’est, la vall de Lord amb les importants discordances progressives de Sant Llorenç de Morunys (EIG 152), l’altiplà de Busa amb l’agulla del Capolatell i la coneguda formació de travertí del Pont Cabradís ja en el límit amb el Berguedà. Cap a l’oest i nord-oest, baixant cap a la vall del Segre i l’Alt Urgell el conjunt conglomeràtic de “les Montserratines” amb les Encantades, les Amoroses i la Serra de Turp, les muntanyes d’Alinyà, els anticlinals d’Oliana d’Alinyà i els rebliments de bauxites de la vall del Mig. Al sud la Ribera Salada amb l’engorjat del Pont del Clop. I al nord les cingleres i superfície d’erosió calcàries del Port de Comte.
Les notícies sobre aquest Projecte es publiquen a l’apartat “Informació. Notícies/activitats“