Canalda. Comissió Cultural Canalda 1.100 anys

Foto portada: J. Lloret i la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys. La Roca de Canalda.

“Aquest títol tan llarg -Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys- és el nom d’una associació cultural que va néixer a Canalda l’any 2001 per commemorar l’onzè centenari del poble. Casualment preparant una nova edició dels goigs de sant Julià de Canalda, el patró del poble, ens vam adonar que la parròquia complia onze segles. Quan Catalunya s’estava gestant com a país Canalda ja hi era, quan Catalunya encara no s’havia independitzat dels reis francs a Canalda hi havia una població estable.

Des de l’inici aquesta Comissió ha treballat per Canalda: organitza les festes majors, fa una caminada que en els inicis era anual i des de fa uns anys biennal, arregla els camins, fa palanques i fonts, edita llibres, opuscles… també ha col·laborat i participa en les millores del poble sigui fent obres a l’escola sigui penjant una nova campana a l’església.

Les activitats de l’associació queden recollides en un blog anomenat Kanavita, el nom de Canalda que apareix en un pergamí de fa 1.100 anys. Fins fa poc editava un full informatiu mensual però hem acabat substituint el paper per la pantalla, ara és digital

Extracte de l’article “La Comissió Cultura de Canalda 1.100 anys”. Aportació de Marcel Camps, geògraf. Llibre “Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”. J. lloret i M. Ubach. Segona edició, 2022.

Llegiu l’article

Nota de la Redacció

Entre les moltes activitats de la Comissió Cultural Canalda 1.100 anys volem destacar el Primer Simposi de Conglomerats i Geoturisme del Solsonès, organitzant conjuntament amb la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn així com altres col·laboracions que han dut a terme les dues entitats (Projecte Francesc Español, Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach…). Cal també mencionar les nombroses informacions sobre l’avenc Montserrat Ubach publicades a Kanavita, l’informatiu de Canalda.

Després de la subtada mort del president de la Comissió, Ramon Pujantell, l’1 de desembre de 2021, la nova Junta ha quedat formada per Montse Pujantell Arnau, presidenta, i per quatre membres: Pere Corominas Font de can Prat, Rosa Solé Reig de cal Tulleuda, Esther Braun de la Rectoria i Marcel Camps Colomés de can Front.

Les activitats destacades de la Comissió Cultural Canalda 1.100 es publicaran a l’apartat “Informació. Activitats” d’aquest Centre d’Interpretació, com ara la Caminada popular del 2022 dedicada al Ramon de Cavallera.