Descripció i geologia de l’avenc

Foto portada: arxiu M. Ubach. Josep Subils dibuixant la topografia de l’avenc el 1963.

L’entrada dóna accés a una rampa que porta a la capçalera del primer pou, una vertical de 27,40 metres de secció circular. En la seva base una curta galeria desemboca al Pou dels Replans, de 27,70 metres, esglaonat en tres trams, però que es poden sortejar i baixar directament.

Segueix un 3er pou (Pou de la Xineta) de 22 metres. El nom fa referència a un gran bloc que va caure durant la primera exploració.

Una petita galeria desemboca lateralment al 4rt pou, de 12 metres, al qual també si arriba des d’una gran finestra a la que s’accedeix remuntant 4 metres des de la base del 3er pou.

Aquesta nova vertical dóna sobre un gorg i ens porta a una gatera de cinc metres de llarg, a la cota -118. A partir de la gatera la cavitat rep el nom de Via Rostand-Subils, en agraïment als dos esforçats espeleòlegs que van desobstruir-la. Un petit ressalt de tres metres va a parar a una galeria que condueix a una sala plena de blocs entre els quals s’obren les dues boques del 5è pou, de 22 metres, nomenat Pou de les Perles per contenir la més gran acumulació de pisòlits o perles de les cavernes. D’aquí accedim al 6è pou, de 23 metres, amb un replà a -14 metres. Al fons, una gran finestra situada a 4 metres sobre la base, comunica lateralment amb la via Josep Subils.

Finalment, el 7è pou de 25 m ens porta, amb una successió de ressalts, al final de la cavitat. Un pouet d’un parell de metres, per on es perd l’aigua, és la cota màxima de l’avenc: 202 metres de profunditat.

L’avenc té un parell de vies laterals: una que surt de dalt de tot (Espeleo Club de Gràcia) i una altra del 5è pou (Josep Subils).

Extracte de l’article ” Descripció de l’avenc”. Llibre “Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”. Jordi Lloret i Prieto i Montserrat Ubach i Tarrés. Segona edició, 2022.

Llegiu l’article