Foto portada: Víctor Ferrer. Via Espeleo Club de Gràcia.
L’avenc Montserrat Ubach es va descobrir i explorar el 1963. Amb els seus 202 metres de profunditat va passar a ser, durant 15 anys, la cavitat subterrània més profunda de Catalunya i, durant 20 anys, la més fonda del món dels excavats en conglomerats. Actualment segueix sent un referent internacional en aquest tipus de material.
Per les seves característiques, importància geològica i valor històric i patrimonial, la Generalitat el va declarar, el 2019, Espai d’Interès Geològic de Catalunya, la màxima distinció que atorga el govern el patrimoni natural del país.
“L’avenc Montserrat Ubach és el millor exemple de cavitat desenvolupada en la zona d’infiltració en conglomerats de Catalunya i un dels més rellevants en el món. El valor geològic principal d’aquest avenc és que es tracta d’un fragment, accessible a l’home, d’una zona d’infiltració d’un carst en conglomerats.
Un altre valor geològic molt important d’aquesta cavitat és la existència de varis jaciments de “perles de cavernes” o pisòlits considerats els més abundants de Catalunya i que són, especialment, vulnerables a l’espoli. Cal destacar la troballa d’un exemplar de mides extraordinàries i amb un pes de 730 grams, considerat un dels més grans del món documentats”
Albert Martínez, geòleg consultor, autor de la fitxa tècnica de l’avenc de l’ Inventari d’EIGC.
Aneu als menús de l’esquerra