Objectius

Fotografies portada: Víctor Ferrer. Diversos pous de l’avenc Montserrat Ubach.

Objectius

Conservar aquest important fenomen kàrstic com Patrimoni Geològic, històric i cultural que és de tots; divulgar la seva importància i vetllar perquè tothom pugui seguir gaudint del conjunt d’atractius paisatgístics i geogràfics de l’entorn.

Assegurar, ara i en el futur, l’exploració i estudi de l’avenc per part d’espeleòlegs, experts i científics,  així com donar a conèixer i apropar aquest Espai d’Interès Geològic de Catalunya al públic en general.

Protegir-lo d’agressions de qualsevol mena.

Crea un fons documental que acrediti la seva història i eviti errors, confusions o tergiversacions dels fets  per interessos o desconeixement.

Treballar conjuntament amb institucions, entitats i la gent del territori per a contribuir al coneixement de l’Alt Solsonès, dels karst i la seva geobiodiversitat.

Donar suport a projectes que potenciïn aquests valors, com ara el del futur Parc Geològic i Miner Contraforts del Pirineu, que impulsa el geòleg Dr. Josep Mª Mata-Perelló, president  de la Comissió per a la Protecció de l’avenc Montserrat Ubach i l’entorn i de la Societat Internacional de Geologia y mineria per al desenvolupament i gestió del territori. 

Dins l’apartat d’activitats destacar l’organització, el 2015, del Simposi de Conglomerats i Geoturisme del Solsonès que va tenir lloc a Canalda amb la participació de més de 100 persones; la documentació del camí Ral de Baix que passa per l’avenc; l’organització, conjuntament amb la Associació Catalana Bioespeleologia, del Projecte Francesc Español. Recerca Bioespeleològica i l’edició de llibres, com ara el de La Ruta Geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda. En tots els casos amb la valuosa col·laboració de la Comissió Cultural de Canalda 1.100 anys.