Els aniversaris més significatius de la descoberta de l’avenc Montserrat Ubach s’han celebrat amb actes i activitats: el 25è (1988), el 30è (1993), el 45è (1998), el 50è (2013) i el 60è (2023). Veure els actes del 60 Aniversari-2023. Veure els vídeos i les fotografies del Concurs organitzat amb motiu d’aquest Aniversari.
L’Aniversari del 2013 el va organitzar la gent del territori que va incloure un seguit d’actes en les seves respectives Festes Majors de Canalda i Solsona.
“Hemos visto los efectos que esta exploración tuvo para el colectivo espeleológico, sus causas y sus posibles consecuencias, y parece lógico que algo así suceda. Pero, fuera ya de nuestro ámbito, parece sorprendente y muy significativo que, medio siglo después, el organismo administrativo y de gobierno comarcal conmemore un aniversario espeleológico en representación de toda la comarca, y que también lo hagan, de manera especial, los vecinos del pueblecito cercano a la sima.
Ambas poblaciones, Solsona y Canalda, han incluido la celebración de esta efeméride en los programas culturales de sus fiestas mayores del 2013. Han organizado actos y exposiciones y han disfrutado visionando el audiovisual original digitalizado para la ocasión. Y de nuevo, con Montserrat Ubach, se han reencontrado pastores de antaño, habitantes de las masías que le indicaron cuevas y simas, que sintieron suyo el descubrimiento de esta cavidad y que vieron como los nombres de sus casas y de su municipio, Odèn, aparecían en la prensa y en la televisión estatal asociados a todo un récord de Catalunya y del mundo. Otro fenómeno inhabitual”.
Extracte de l’article “L’impacte social d’una exploració” de Jordi Lloret i Prieto. Llibre” Ruta geològica de l’avenc Montserrat Ubach i la Roca de Canalda”. Edició 2022
La primera celebració de la descoberta de l’avenc ( 25è Aniversari-1987), més de 200 espeleòlegs es van reunir a la Cova del Salnitre (Montserrat), amb una gran festa cavernícola de desfreces “subterrànies”, on hi van assistir dos personatges històrics de l’espeleologia catalana: Francesc Vicens i Rafael Amat i Carreras, de quina efemèride va dedicar el seu darrer article.
“La festa va consistir en una sessió de projeccions espeleològiques en una pantalla al fons de la 2a gran cova. Després, sobre una plataforma de fusta, es feu una desfilada de espeleòlegs abillats amb mono blau, gris o vermell, casc, sabates de goma i altres detalls propis per a fer exploracions. Ho feren una dotzena, i el públic havia de votar. No sé el resultat, perquè vaig retirar-me prop de les dues de la matinada.
Cal afegir que la Sra. Ubach va demanar-me que jo dirigís la paraula als assistents. Davant les atencions rebudes no podia negar-m’hi –malgrat que jo no se improvisar-, i pujant a l’entarimat enfocat per un reflector, i amb un silenci absolut, vaig contar tres anècdotes de la meva vida espeleològica que figuren en el meu llibre “Sota el massís de Garraf”, publicat pel Centre Excursionista de Catalunya.
Vaig parlar de l’avenc de la Sibinota de 110 metres de fondària, en el que vaig estar a punt de perdre la vida, tenint cicatrius a les mans que denoten la imprudència feta al deslliçar-me 15 metres per estreta corda lligada a l’últim tram de fusta de l’escala de 90 metres que acabava de baixar. També el descens de l’avenc del Bruch, que ja havia fet Font i Sagué, qui ens deia en el seu llibre “Sota terra” que havia vist un llac en el seu fons. Fantasia pura. I, finalment, les peripècies passades en la primera exploració de l’avenc de la Ferla (4 pous), de 220 metres de fondària.
Seguidament, feu us de la paraula l’ex-diputat a Corts, Francesc Vicens, espeleòleg dels 60, que va fer referència al meu parlament, dient que quan jo vaig fer les campanyes del Garraf dels anys 23 i 28 ell encara havia de néixer.
Festa d’emotiu record que no oblidaré en lo que en resti de vida”.
Extracte del darrer article de Rafael Amat Carreras “Festa cavernícola a la cova del Salnitre” (Barcelona, 30 de maig del 1988). Publicat a la revista Espeleocat de la FCE.